ZZS i GDF: REM nema kapaciteta da obavlja posao koji mu je namenjen

Izostanak odluke Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da pravilnikom sankcioniše dnevno emitovanje rijaliti programa i pomeri ga u noćne sate, “dokazuje da to telo nema kapaciteta da obavlja posao koji mu je namenjen”, ocenili su danas Zajedno za Srbiju i Gradjanski demokratski forum (GDF). 

Oni su u zajedničkom saopštenju ocenili da da rad REM-a mora “zakonski i praktično, temeljno da se promeni”, navodeći da je to preduslov da se promeni medijska scena u Srbiji “sa mnogo više uvažavanja javnog interesa”. 

“Potvrdjuje se bojazan koju je GDF saopštio prilikom prošlogodišnih razgovora vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, da jednostavna dopuna sastava Saveta REM-a po postojećem zakonu i u dosadašnjoj proceduri, neće biti dovoljna za dobar rad ove institucije, iako su novi članovi pokazali konstruktivne namere”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da “dugogodišnja praksa u kojoj izostaju reakcije REM-a na prekršaje i nezakonito ponašanje pružalaca programskih usluga, pogotovo u vezi sa izborima, potvrdjuje da to nije nezavisno regulatorno telo, što bi trebalo da bude i po evropskim standardima i praksi i po našim zakonima”.

Izvor: Beta

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *