Zaštitnik gradjana pita MUP šta je preduzeo zbog Levijatana

Institucija Zaštitnika gradjana saopštila je danas da je zatražila informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o preduzetim aktivnostima povodom saznanja da članovi pokreta “Levijatan” uz upotrebu palica, pasa i uz pretnje presreću migrante u Beogradu i pozivaju na širenje ksenofobije, rasne i verske diskriminacije.

U saopštenju piše da, prema pisanjima medija, članovi tog pokreta patroliraju po centru Beograda sa palicama i psima, da presreću migrante uz pretnje zabranom kretanja po gradu, a zatim snimke navedenih aktivnosti objavljuju na društvenim mrežama.

Mediji su objavili i da je organizacija “Narodne patrole” 25. oktobra 2020. godine organizovala akciju, kako su je nazvali, “čišćenja” parka kod Ekonomskog fakulteta u kome se nalaze migranti, podseća Zaštitnik gradjana.

Ombudsman je zatražio od MUP-a da u roku od 15 dana dostavi detaljne informacije o aktivnostima koje je preduzelo i koje planira da preduzme povodom delovanja pomenutih organizacija a u cilju prevencije kriminala i unapredjenja bezbednosti u zajednici.

“S tim u vezi, potrebno je da MUP dostavi informacije na koji je način u konkretnom slučaju primenjen policijsko obaveštajni model, koje su mere i radnje preduzete povodom saznanja da navedene organizacije uz upotrebu palica, pasa i uz pretnje presreću migrante po Beogradu i pozivaju na širenje ksenofobije, rasne i verske diskriminacije”, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik gradjana traži od MUP-a da dostavi i koje su mere prevencije sprovedene, kojom dinamikom je postupano u periodu od dobijanja informacije da se navedeni dogadjaji odvijaju na ulicama Beograda, da li je uspostavljena saradnja sa drugim državnim organima, a posebno informacije o postupanju policijskih službenika povodom navedenih dogadjaja.

Izvor: Beta

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *