Vučić: Obezbeđeno 1.800.000 doza; prve vakcine pre kraja decembra VIDEO

Beograd — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom aktuelne epidemiološke situacije u Srbiji i naveo da se krenulo u potragu za vakcinama.

Izvor: B92

“Ono što je najvažnije a tiče se zdravlja. Zajedno sa Vladom krenuli smo u potragu za vakcinama, da na najlakši način obezbedim vakcine, da prvo umanjimo a potom prekinemo katastrofalne efekte koje korona ima”, poručio je i dodao da je Srbija do sada obezbedila 1.800.000 doza vakcina protiv korone, a to će najverovatnije biti Fajzer

Objasnio je koje grupe su prioritetne za primanje vakcine.

“Pokušaćemo do kraja januara da obezbedimo do kraja januara dovoljno vakcina za zdravstveni sistem, vojsku i policiju koji su najviše na udaru. Odmah za njima bili bi oni koji su već bolesni, kao i stariji. Na kraju sredovečni i mlada lica”, kaže Vučić.

“Veoma važna poruka je da ćemo pre kraja decembra imati prve vakcine”, dodao je.

On je danas bio na sastanku sa ambasadorima Kvinte i Semom Fabricijem.

“Sukob u Nagorno-Karabahu je pokazao kako jedan zamrznuti konflikt može da izraste u katastrofu. Mi moramo da izvučemo pouke iz onoga što se dešavalo devedesetih, ali i ovoga što se sada desilo. Ne treba da ostvimo zamrznuti konflikt našoj deci. Najvažnija pourka za nas je poruka mira i želje za nastavkom dijaloga sa Prištinom”, kaže.

On je uputio apel Vladi Srbije da bude više pripadnika manjina u vladinom, kao i pokrajinskim aparatima.

“Ja sam bio za policijski čas”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će saslušati predloge Kriznog štaba šta treba preduzimati povodom epidemije korona virusa, mada je on bio za policijski čas, a ne za polovična rešenja.

Vučić je u obraćanju javnosti istakao da je Krizni štab i do sada radio fantastično i da veruje u njihovo znanje i strucnost,

“Bio sam za policijski čas, a to zatvaranje od 6 do 6, to su poluresenja, koja više štete ekonomiji, a koristi neće doneti, ali, saslušaćemo njih”, rekao je Vučić na pitanje da li će krizni štab danas predložiti neke nove mere.

O situaciji sa korona virusom u srpskim sredinama na KIM kaže da nije idealna i da je bila lošija nego u centralnoj Srbiji.

Dodao je da se najveći broj naših ljiudi na KiM najpre prijave u Kosovskoj Mitrovici, a iz Kosovskog pomoravlja u lokalnu ambulantu, a onda idu u Niš, Vranje, Leskovac.

Napomenuo je da je u NIšu bio veliki pritisak zbog toga što dolaze građani sa celog juga Srbije i sa KIM.

Napomenuo je i da je u Kosovskoj Mitrovici otvorena PCR laboratorija, na šta je veoma ponosan i pozvao građane u pokrajini da budu pažljivi i da se čuvaju.

O medijima

“Ja samo želim da podsetim građane Srbije. ako poredite 2012. i 2020. koliko je Srbija napredovala demokratski – tada samo treći kana KCN-a nije bio u njihovom vlasništvu. VI danas na 55% TV aparata u Srbiji pod rednim brojem jedan i dva imate, ne opozicione, nego medije koji su 24/7 kampanja protiv mene. To je u redu. Pokažite mi u kojoj zemlji imate takav slučaj. O novinama da ne govorim. Ali im ne ide”, kaže i dodaje:

“Suština je u tome da se mnogo toga prmenilo. Ono što je nekad bio liberalni svet postao je svet progonitelja”.

Kako dalje navodi, za njega je potpuno normalno da njegovu poroducu dehumanizuju, ali kaže:

“Nemojte onda da budete licemeri”.

“Mir je od ključnog značaja

“Za nas je važno da idemo u reforme, da se borimo za kompromisno rešenje, pa i ako ne možemo do njega da dođemo – da uradimo sve kako bismo izbegli konflikte, mir je od ključnog značaja”, kaže.

Poželeo je uspešan i srećan rad, i ponovio da će se na Sretenje ove godine zahvaliti svima kojima nije u vanrednoj dodeli odlikovanja i ordenja.

Izvor:

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *