Tužioci glasali za nove članove DVT-a – Vladavina prava

I pored loših zdravstvenih uslova veliki odziv na izborima za telo koje kontroliše nezavisnost tužilaštva

Branko Stamenković, Milan Tkalac, Tanja Vukićević, Boris Pavlović, Predrag Milovanović i Branislava Inić Jašarević biće izborni članovi narednog saziva Državnog veća tužilaca odlučile su njihove kolege na izborima.

Tužioci glasali za nove članove DVT-a 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Kako se navodi u zapisniku Izborne komisije DVT-a od 629 upisanih, na izborima je glasalo 561 tužilac i zamenik tužioca na biračkim mestima. Van biračkih mesta glasalo je njih šest.

Branko Stamenković, zamenik tužioca u Republičkom javnom tužilaštvu je kao jedini kandidat sa ove liste dobio osam glasova.

Milan Tkalac, tužilac Apelacionog tužilaštva u Novom Sadu je za listu Apelacionih tužilaštava dobio 41 glas, dok je i Lidija Komlen Nikolić, zamenik Apelacionog tužioca u Beogradu dobila 22 glasa.

Na listi Viša tužilaštva najviše glasova, njih 122 dobila je Tanja Vukićević, zamenik tužioca u Višem tužilaštvu u Beogradu, što je bilo više od Radenka Anđelića, zamenika tužioca u Višem tužilaštvu u Šapcu (12) i Aleksandra Radosavljevića, zamenika Višeg tužioca u Nišu (68).

Osnovna tužilaštva u DVT-u će predstavljati Boris Pavlović (149), javni tužilac Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu i Predrag Milovanović (66), zamenik tužioca u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

Lazar Lazović, zamenik tužioca u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu dobio je 40 glasova, Rajko Vukosavljević, zamenik tužioca u Osnovnom tužilaštvu u Nišu njih 19, a Aleksandar Mladenović, zamenik tužioca u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu jedanaest.

Branislava Inić Jašarević, zamenik tužioca u Apelacionom tužilaštvu u Novom Sadu je imala više glasova (87) od svoje koleginice iz istog tužilaštva Branislave Vučković (38) pa će u narednom sazivu DVT-a biti predstavnik tužilaštva sa teritorije autonomne pokrajine.

Državno veće tužilaca, podsetimo, ima 11 članova.

Stalne članove Državnog veća tužilaca čini Republički javni tužilac, ministar pravosuđa i predsednik Odbora za pravosuđe Narodne skupštine.

To će u novom sazivu biti Zagorka Dolovac, Maja Popović i Vladimir Đukanović.

Izborne članove čini šest tužilaca koji se biraju u svim rangovima tužilaštva.

Svaki rang dobija jednog kandidata, osim osnovnih tužilaštava koji biraju dva člana veća.

Sastav DVT-a popunjava i član iz redova advokature, koje predlaže Advokatska komora Srbije, kao i jedan član iz redova profesure, koga predlaže kolegijum dekana pravnih fakulteta. Sve izborne članove po zakonu mora da potvrdi Narodna skupština.

Nadležnosti

Državno veće tužilaca je samostalno telo zaduženo da kontroliše i obezbeđuje samostalnost tužilaštva. Ovo telo između ostalog sastavlja listu kandidata za izbor Republičkog javnog tužioca i javnih tužilaca, predlaže Narodnoj skupštini kandidate za prvi izbor za zamenike tužioca, bira zamenike za trajno obavljanje funkcije i odlučuje o njihovom napredovanju, utvrđuje razloge za razrešenje tužilaca…

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

Izvor: danas.rs

The post Tužioci glasali za nove članove DVT-a – Vladavina prava appeared first on SANDZAKLIVE.COM – Najuticajniji portal u Sandžaku..

Izvor: Sandzaklive

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *