Turska odbrambena industrija: Karakalov sisitem za procjenu i slušanje visokih frekvencija pruža veliku snagu u elektronskom ratovanju

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak u Ankari kako turska odbrambena industrija značajno raste, te kako je sedam turskih kompanija među prvih 100 u svijetu, od kojih je pet na listu ušlo samo u posljednjih pet godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je govorio na ceremoniji predstavljanja novih sistema i otvorenju novih fabrika kompanije ASELAN u Ankari, koja radi na unapređenju opreme i naoružanja Turskih oružanih snaga.

ASELAN je jedna od vodećih svjetskih kompanija u oblasti Sistema za daljinsko upravljanje oružjem.

“Imamo odbrambenu industriju koja je dosad realizovala blizu 700 projekata. Industrija koja je 2002. godine iza sebe imala svega 62 projekata danas je relizovala blizu 700”, rekao je Erdogan.

Dodao je kako njegova zemlja povećava broj kopmaija na listi prvih 100 najvećih kompanija u oblasti odbrambene industrije.

“Među prvih 100 svjetskih kompanija odbrambene industrije je sedam turskih, od toga pet je ušlo u posljednjih pet godina”, poručio je Erdogan.

Prema riječima Erdogana, Turska je postala zemlja koja samostalno prevazilazi izazove koje postavljaju globalni dobavljači.

Podvukao je kako Turska u oblasti odbambene industrije ne želi i neće nabavljati iz inostranstva ništa što možemo proizvesti sama.

“Karakalov sisitem za procjenu i slušanje visokih frekvencija, koji će nam pružiti veliku snagu u elektronskom ratovanju, sada je spreman za upotrebu”, otkrio je Erdogan, te kazao:

“Turska je danas zemlja koja uspijeva prevazići sve poteškoće koje joj nameću globalni dobavljači kao i svaki tajni i otvoreni embargo.”

Izvor:saff.ba

The post Turska odbrambena industrija: Karakalov sisitem za procjenu i slušanje visokih frekvencija pruža veliku snagu u elektronskom ratovanju appeared first on SANDZAKLIVE.COM – Najuticajniji portal u Sandžaku..

Izvor: Sandzaklive

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *