Sud u Sjenici naložio Opštini i Mujagiću da omoguće grijanje Sultan Valide džamiji

Osnovni sud u Sjenici naložio je Opštini Sjenica i aktuelnom predsjedniku te opštine Munibu Mujagiću da odmah uspostavi pređašnje stanje isporuke grijanja za Sultan Valide džamiju, kao prije 27. novembra ove godine, piše portal SNews.

Kako je navedeno u sudskom rješenju od 18. decembra, usvaja se prijedlog tužioca Rijaseta Islamske zajednice Srbije, Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, Medžlisa Islamske zajednice Sjenica džamiji Sultan Valide će se nesmetano omogućiti korišćenje grijanja napajanjem grijanja preko sistema grijanja zgrade Opštine Sjenica i to “odmah”, a najkasnije u roku od 24 sata po prijemu ovog rješenja pod prijetnjom izvršenja i novčanom kaznom.

U rješenju se dalje navodi da “privremena mjera ostaje na snazi do pravosnažnog okončanja ovog postupka”.

Kako prenosi SNews, Medžlis Islamske zajednice Sjenica, Mešihat IZ-e Sandžaka Islamske zajednice Srbije je zbog smetanja državine sudu predložio izdavanje privremene mjere.

Džamijski odbod Sultan Valide džamije se još 17. oktobra obratio predsjedniku sjeničke opštine Munibu Mujagiću sa zahtjevom za puštanje grijanja za džamiju.

Sličnim zahtjevom rukovodstvu opštine obratio se i Medžlis Sjenice Mešihata IZ-e Sandžaka, a u vezi ovog problema upoznali su Ambasadu Republike Turske u Beogradu i Tursku agenciju za razvoj u saradnju (TIKA), Ministarstvo kulture i Zavod za zastitu spomenika kulture u Beogradu.

Džamija Pertevnihal Valide Sultanija, poznata kao džamija “Sultanija Valida”, nalazi se u samom centru Sjenice i jedan je od simbola tog sandžačkog grada i opštine na jugozapadu Srbije. Sagrađena je sredinom 19. vijeka kao zadužbina majke turskog 32. sultana i 111. islamskog halife Abdulaziza. Pored one u Sarajevu, ima status “carska“ ili “careva“, jer ju je gradila sultanova porodica.

Izvor: SNews.rs

Broj pregleda: 336

Izvor: Sandzakdanas

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *