Selaković: Mir, stabilnost i ekonomski prosperitet primarni interes Srbije

 Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je danas u Antaliji, posle sastanka sa kolegama iz Turske i BiH, da su mir, stabilnost i ekonomski prosperitet za Srbiju primarni interes, i da trilateralna saradnja treba da se u većoj meri fokusira na zajedničke interese u polju ekonomije i infrastrukture, saopštilo je Ministarstvo.

Selaković je danas, na marginama neformalnog sastanka ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) u Antaliji, imao trilateralni sastanak sa ministrima spoljnih poslova Turske i Bosne i Hercegovine Mevlutom Čavušogluom i Biserom Turković.

Na sastanku je konstatovano da su Srbija, Turska i BiH ekonomski veoma tesno povezane, što stvara prostor za investicije, ali i bolje infrastrukturno povezivanje.

Ekonomski aspekt trilateralne saradnje, prema rečima Selakovića, ima značajne potencijale, i zato je važno preduzeti konkretne mere u pogledu intenziviranja rada Trilateralnog trgovinskog komiteta, kao i organizovanja poslovnih foruma.
Razvoj infrastrukture jedan je od najvidljivijih i najboljih efekata saradnje, rekao je Selaković, a kao najvažnije projekte od zajedničkog interesa izdvojio je brzu saobraćajnicu, auto-put Beograd-Sarajevo-Beograd, kao i strateški važan medjunarodni projekat “Turski tok”.

Šef srpske diplomatije je zaključio da je trilateralni mehanizam saradnje Srbije, Turske i BiH važan za jačanje stabilnosti, bezbednosti i razvoja u regionu, da daje rezultate, i da očekuje da svi akteri aktivno pristupaju procesu uz iskrenu opredeljnost za saradnju i jačanje medjusobnog poverenja.

Izvor: Beta

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *