Sahranjen mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u prisustvu hiljada gradjana.

Liturgiju i opelo služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, a posle opela govorili su patrijarh, mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, akademik Matije Bećković i vladika Joanikije.

Sahrani je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BIH) Milorad Dodik, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, ministar za ljudska prava Mehmet Zenka i veliki broj poslanika crnogorskog Parlamenta.

Krivokapić rekao je da je današnji dan “dan svih litija” i da je Amfilohije okupio gradjane da bi pored njegovog odra iskazali jedinstvo u veri i ljubavi.

“Oprosti nam ako smo te čime uvredili i ne prestaj se moliti za nas”, rekao je Krivokapić.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da se nada da je Amfilohije poslednji vladika koji je branio svoju crkvu od dela svog naroda.

Patrijarh Irinej je rekao da je Amfilohije “odbranio svetinje” i bio “pokretač duhovnih i svih obnova u Crnoj Gori” i da pripada “plejadi vrhunskih bogoslova našeg doba”.

Episkog budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da je mitropolit “ratovao rat” istinom, pravdom i ljubavlju, te da je njegova smrt zapečatila sve njegove dosadašnje pobede.

On je rekao i da je dolazak velikog broja značajnih ličnosti, naroda i sveštenstva na sahranu Amfilohija pod teškim uslovima veliki dogadjaj ravan velikoj žalosti koja je snašla Crnu Goru.

Pisac i akademik Matija Bećković rekao je da Amfilohije nije bio čovek nego “svečovjek”, da je nosio izbledelu mantiju, a iznutra je bio “raskošno odeven”.

“Besudnu zemlju je kalemio i plemenio moleći Crnu Goru da se vrati svom obrazu”, rekao je Bećković.

Dan žalosti je danas u šest opština: Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Budvi, Beranama i Plužinama, ali ne i u celoj državi, što je od odlazeće Vlade tražio mandatar Zdravko Krivokapić.

Amfilohije je umro u petak, 30. oktobra, zaražen korona virusom.

Izvor: Beta

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *