Ranjeni pelikan pušten na slobodu

Puštanje Miše na slobodu, Foto: CZIP

Danas je, nakon 20 dana liječenja i oporavka, na slobodu puštena ženka kudravog pelikana, starosti 4-5 godina, koja je pronađena na Ulcinjskoj solani, u izuzetno lošem stanju sa paralizom nogu, soapšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Kako su kazali, detaljnim snimanjem, frontalno i bočno, opravdane su sumnje da je ptica ranjena od čega je jedna od tri baline završila tik uz srce, a ne u kičmu kako smo zbog paralize pretpostavili.

“Ornitolozi CZIP-a su se 20 dana svakodnevno i u nekoliko smjena, brinuli o ptici koja je dobila ime Mišo, po rendžeru sa solane, koji je dao najveći doprinos u borbi protiv krivolova na tom području. Pa ipak, na iznenađenje svih, mjerenjem kilaže ustanovljeno je da je riječ o polno zreloj ženki te se nadamo da ćemo zabilježiti i njeno potomstvo i to putem video monitoringa u rezervatu Pančeva oka, Skadarsko jezero gdje je i puštena”, kaže se u saopštenju. 

Oni su kazali da je Miša  radi lakšeg raspoznavanja obilježena neškodljivom plavom bojom, tačnije dezinfekcionim sredstvom, koje će se vremenom isprati ali koje će nam dati mogućnost da je prepoznamo i u slučaju potrebe, ponovo pružimo pomoć. Iako je za praćenje ptica najadekvatnija upotreba satelitskih transmitera, za ovu vrstu takva metodologija praćenja nije preporučljiva.

“O Mišinoj sudbini posljednjih dana diskutovano je na svim meridijanima, prije svega sa veterinarima i ekspertima za pelikane koji nisu preporučili operaciju i vađenje balina zbog njihove pozicije. Nakon što je izvršena i toksikološka analiza, potvrđeno je da u Mišinoj krvi nema tragova olova, te je moguće da se baline nalaze na mjestima koja, srećom po nju, nisu prokrvljena i mogu osigurati dug i zdrav život”, kaže se u saopštenju. 

Dodalu su da Mišina priča treba da nam služi kao opomena da je krivolov izraženiji nego što smo to mogli i pretpostaviti te da se ne zazire od pucanja čak i na najharizmatičnije vrste ptica, za čiji oporavak je uložen dugogodišnji napor.

Vijesti


//=BANNER(“Single below article”)?>

Izvor: vijesti.me

The post Ranjeni pelikan pušten na slobodu appeared first on SANDZAKLIVE.COM – Najuticajniji portal u Sandžaku..

Izvor: Sandzaklive

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *