Obilježen Dan oslobođenja Budve

Bez svečane sjednice i kulturno-umjetničkih programa, kako je to ranijih godina bilo uobičajeno, Dan opštine Budva obilježen je radno.

Čelnici Opštine i Skupštine opštine, Marko Carević i Krsto Radović sa saradnicima, obišli su jutros gradilišta u Petrovcu i Budvi – izgradnje sportskih terena i saobraćajnica. Prethodno su Carević i Radović položili vijence na spomen obilježja iz NOR-a u Budvi, Bečićima, Svetom Stefanu i Petrovcu.

“Dvadeset drugi novembar, dan oslobođenja i pobjede, koji slavimo kao Dan opštine, ove godine obilježavamo na neuobičajen način. Izgleda da su borbe i izazovi stalni pratilac ne samo naše prošlosti nego i vremena u kojem živimo. Pandemija koja je zadesila planetu odnosi ljudske živote i prijeti da izmijeni naš život i naše navike. Ipak, uprkos okolnostima, naša je dužnost da obilježimo datum ispisan zlatnim slovima na stranicama naše istorije i odamo počast onima koji su svoj život položili za našu budućnost”, kazao je Carević.

Carević i Radovićfoto: Vuk Lajović

On je naveo da “moramo odati počast sjenima naših predaka, svim borcima Narodno-oslobodilačke borbe koji više nisu sa nama”.

“Da se zahvalimo za hrabrost i nesebičnost herojima koji su svoje živote dali za našu slobodu: za prerano prekinute mladosti; za snove o boljem i pravednijem društvu, za junačku borbu i otpor. Vaša borba mora biti naš putokaz u suočavanju sa izazovima našeg doba. Izazovi pred kojima se nalazi naša lokalna samouprava i cjelokupna ekonomija Crne Gore biće pokazatelj naše zrelosti da krizu iskoristimo za promjenu i iz nje izvučemo lekcije za budućnost. Strateški pristup održivom razvoju, kroz jasne ciljeve i zadatke – to je ukratko plan djelovanja naše lokalne samouprave. Pandemija koronavirusa pokazala je sve slabosti oslanjanja na samo jednu granu ekonomije.
Budva je generator turističke privrede, ali moramo razvijati i druge djelatnosti i privredne grane kako bi uspješno prevazišli najavljenu krizu, a sačuvali Budvu od urbanističke devastacije i komunalne katastrofe”, istakao je Carević.

foto: Vuk Lajović

Dodao je da u prvom dijelu mandata djelovanje mora biti usmjereno ka obezbjeđivanju sredstava za normalno funkcionisanje i razvoj grada i bolji život građana Budve.

“Cilj je da privučemo što veći broj investitora da ulažu u izgradnji visokokvalitetnih turističkih sadržaja, razvijemo nove sadržaje poput rekonstrukcije, obnove i adaptacije kulturno-istorijskih spomenika u Starom gradu i tvrđava. Da podržimo razvoj ruralnog turizma kroz investicije u budvanska sela, podržimo nezaposlene žene, mlade, a zatim i mala i srednja preduzeća nizom mjera u cilju razvoja poljoprivredne . Jednom kada postignemo budžetsku konsolidaciju, naša Opština okrenuće se projektima decenije: izgradnji vrtića, bolnice, Kulturnog centra i velikih saobraćajnih projekata bez kojih je razvoj ovog grada neodrživ”, naglasio je Carević.

Prema njegovim riječima, “vrijeme pred nama zahtijeva solidarnost prema socijalno ranjivim grupama”.

“Kriza koja nas je zadesila pogodila je ove grupe najjače.Dužnost cjelokupnog društva, države ali i lokalne samouprave je da im pomognemo da ovu krizu prebrode čuvajući minimum dostojanstvenog života.Opština Budva je, uprkos činjenici da je njena loša vlast od prije 2016. godina sad već prošlost, u mnogim segmentima ostala pod hipotekom njihove nemarne, neodgovorne i u mnogim segmentima kriminalne vlasti. U ovom mandatu i ta hipoteka postaće prošlost, Opština Budva braniće svoje interese i interese njenih građana svim pravnim sredstvima. Istovremeno, vjerujemo se da će nakon prve demokratske smjene vlasti u Crnoj Gori, državne institucije imati drugačiji odnos prema Budvi, posebno prema školskim i zdravstvenim ustanovama u našem gradu za čiji rad su i nadležne”, poručio je Carević.

Obraćajući se nakon obilaska gradilišta u Petrovcu, predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović kazao je da ima neizmjerno zadovoljstvo, ali i još veću odgovornost, da dočeka i pozdravi u Petrovcu, mjestu u kome su petrovački komunisti prije tačno deset decenija zapalili oslobodilački plamen koji se kasnije pretvorio u trinaestojulsku buktinju.

“Posebna je čast govoriti povodom Dana oslobođenja Budve i punih 76 godina mira koji dugujemo junačkim partizanskim odredima i tekovinama narodnooslobodilačke borbe. Sa ovog mjesta je uvijek naročito teško održati govor. Sa jedne strane zato što se obraćam pred vama, potomcima vanvremenskih slobodarskih ljudi, čija djela je teško iskazati bilo kakvim riječima, ali je sa druge strane jednako lako jer su ta ista djela najbolja moguća inspiracija. Snovi naših predaka o slobodi, jednakosti i bratstvu činili su najveću prepreku širenju ideje fašizma na ovim prostorima. Svjesni da je bolje poginuti u borbi za slobodu nego robovati cijelog života, svojom žrtvom, upisali su se zlatnim slovima u istoriju antifašističkog pokreta”, poručio je Radović i dodao:

“Njihova borba nas obavezuje da, u ovim smutnim vremenima prekrajanja istorije i ponovne revitalizacije fašističkih zlokobnih ideja, stalno i na svakom mjestu govorimo o kobnim posljedicama tih ideologija kojima je prošlost uvijek zamjena za budućnost. Kao što su naši preci uvijek birali opasnu slobodu umjesto mirnog i sigurnog ropstva, tako je i danas važno da mi, njihovi potomci, uvijek biramo slobodu i mir, jer samo tako možemo graditi sigurnu budućnost našeg društva”, kazao je Radović.

Podsjetio je da je Petrovac bio prva Opština na Balkanu u kojoj je pobijedila komunistička partija. “Tako je i nastala poznata Petrovačka Crvena komuna koja je trajala 403 dana – od 3. septembra 1920. do 10. oktobra 1921. godine.”, kazao je Radović.

Međutim, naglasio je da su nedavni događaji u Budvi, u kojima je “sila zamijenila zakon a jednoumlje volju većine”, pokazali da ideali i vrijednosti oslobodilaca Budve “nisu protkani kroz sve segmente našeg društva”.

“Sloboda i jednakost, u novijoj crnogorskoj istoriji, nikada kao tih dana nisu bili dovedeni u pitanje. Suzavac, dimne bombe, prebijanja, hapšenja, dirigovana od strane naših sugrađana, potvrđuju stalnu ugroženost ideala slobode i naše potrebe, kao društva, da se tome suprotstavimo. Srećom, sugrađanke i sugrađani, su olovkom, mirno i dostojanstveno jednom zauvijek poslali jasnu poruku takvim retrogradnim politikama i omogućili dalji napredak našeg grada. A napredak Budve je naš najveći dug slavim precima i obaveza prema našim potomcima.Strategija razvoja Budve oslonjena je u najznačajnijoj mjeri na turizam. Bez obzira na trenutnu situaciju prouzrokovanu koronavirusom, koja je turizam, kao globalni fenomen, bacila na koljena, razvoj naše Opštine moramo bazirati na održivom korišćenju raskošnih prirodnih resursa”, naglasio je Radović.

Prema njegovim riječima, matrica stabilnog i dugoročno-održivog razvoja podrazumijeva aktivno sudjelovanje i usklađen rad svih subjekta društva na očuvanju i unapređenju prirodnih resursa, kako bi se time stvorio što adekvatniji ambijent za nove investicije i ulaganja.

“Strategija razvoja Opštine Budva, koja se, kao što sam već rekao, oslanja na turizam, mora biti prvenstveno usmjerena na održivi razvoj, koji će dugoročno stvarati ekonomsku koristi svim učesnicima u turističkom privredi.U uslovima sve neizvjesnije tržišne utakmice i prisutne globalne ekonomske krize, samo one destinacije koje raspolažu kvalitetnom i raznovrsnom turističkom ponudom mogu računati na dalji rast i razvoj svih relevatnih pokazatelja turističkog privređivanja. Kako u našim genima, predaja nikada nije bila opcija, daćemo sve od sebe da Budvu vratimo na tron koji joj pripada, da ponovo bude jedan od najsnažnijih generatora našeg društva i privrede. Grad u kome će privreda živiti tokom cijele godine, u kome će mladi imati izvjesniju budućnost a naši najstariji spokojniju starost, grad inovacija i novih tehnologija, grad dostojan svojih predaka!”, zaključio je Radović.

Vijesti


//=BANNER(“Single below article”)?>

Izvor: vijesti.me

The post Obilježen Dan oslobođenja Budve appeared first on SANDZAKLIVE.COM – Najuticajniji portal u Sandžaku..

Izvor: Sandzaklive

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *