Nemačka želi pokretanje pristupnih pregovora EU sa Skopljem i Tiranom

 Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se nada početku pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji (EU) pre kraja predsedavanja Nemačke Evropskim savetom u decembru.

“Nadam se da će i dalje biti moguće da organizujemo pristupnu konferenciju pod našim predsedavanjem”, rekla je Merkelova u onlajn-govoru tokom video-samita Berlinskog procesa čiji je domaćin bila Bugarska.

Kancelarka je rekla da je cilj Berlinskog procesa rad na “pomirenju” i “prevazilaženju istorijskih tenzija”.

“Dogovorite se! To je veoma važno”, dodala je ona tokom skupa kojim su kopredsedavale Bugarska i Severna Makedonija, zemlje koje još nisu uspele da reše svoje sporove.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas (Heiko Maas) u ponedeljak je već izrazio nadu u brzi početak pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

“Jedan od ciljeva našeg predsedavanja EU je unapredjenje procesa proširenja i to nameravamo da uradimo narednih dana i nedelja”, rekao je Mas.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je rekao da bi Zapadni Balkan trebalo da bude uključen u borbu protiv terorizma.

“Kako opasnost raste, kako unutar EU, tako i u balkanskom regionu, pojačana saradnja će očigledno biti u interesu svih nas”, naglasio je predsednik Francuske.

Makron je danas učestvovao na onlajn mini samitu EU o borbi protiv terorizma posle nedavnih napada u Francuskoj i Austriji.

Izvor: Beta

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *