Muškarci, danas je vaš dan: Koliko ste spremni da radite “ženske” poslove?

Danas se obeležava Svetski dan muškaraca, a koliko su muškarci spremni da rade takozvane ženske poslove? U Beogradu i Novom Sadu tokom celog novembra održava se kampanja PolaPola – briga nije samo ženski posao.

Izvor: B92, TV Prva

Ilustracija/Foto: Depositphotos/alphaspirit

Ilustracija/Foto: Depositphotos/alphaspirit

Rebeka Fabrici, zamenica britanske ambasadorke u Srbiji rekla je da su ranije žene bile te koje su uglavnom obavljale kućne poslove i brinule o deci, o starim i bolesnim članovima porodice.

“Ova pandemija koronavirusa sa kojom se ceo svet sada suočava u velikoj meri je izmenila naše svakodnevne navike i način funkcionisanja i rad od kuće. I naša ideja je bila da pokrenemo kampanju kojom bismo ohrabrili i motivisali muškarce da se aktivno uključe i ravnopravno podele poslove u kući sa svojim partnerkama”, rekla je ona za TV Prva.

Ona je dodala i da je cilj kampanje da muškarci provode i više vremena sa decom, te istakla da u Britaniji muškarci samo 24 minuta dnevno provode sa decom, za svaki sat koji sa njima provede žena.

Milana Rikanović, direktorka UN woman, rekla je da po statistici žene dva puta više obavljaju kućne poslove od muškaraca.

“Ali ono što nismo znali je koliko taj rad vredi. Početkom ove godine Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i britanska ambasada, zajedno sa nama smo uradili jednu analizu vrednosti neplaćenog rada. I rezultati su pokazali da kad bismo vrednovali taj rad, kupovali na tržištu svaka žena bi imala 546 evra mesečno”, poručila je.

Pogledajte više u prilogu, a pišite nam u komentarima da li pomažete svojim partnerkama:

Izvor:

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *