Mihajlović: SNS nikad neće imati koaliciju sa bahatošću, ličnim interesima i korupcijom

Srpska napredna stranka (SNS) ima koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS), ali nema koaliciju sa bahatošću, ličnim interesima i korupcijom, kako u svojim, tako i u nekim drugim redovima, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlović, koja je i članica Predsedništva SNS, je za Televiziju Hepi rekla da mora da dodje do promena u načinu poslovanja “Srbijagasa” na čijem čelu je funkcioner SPS-a Dušan Bajatović, i povezanih preduzeća, “jer gasni sektor može da bude najrazvijeniji deo energetike, a ne firme kojima je stalno potrebna pomoć države”.
“Ministarstvo je tu da bude podrška, ali bilo koja vrsta bahatosti i ličnih interesa ne dolazi u obzir i to neću da dozvolim. Verujem da je medijima mnogo zanimljivije kad se neki sastanak ne održi nego kad se održi, ali za mene je mnogo važnije da napravim rezultat u ovom resoru, jer je to rezultat za Srbiju”, kazala Mihajlović.

Dodala je da, “ako se neki pojedinci trude da odredjena preduzeća budu potpuno zatvorena prema resornom ministarstvu, da ne dostavljaju izveštaje, da ne odgovaraju na pozive i dopise, onda to govori da imaju nešto da sakriju”.

“Nedopustivo je da direktori gasnih preduzeća posredno šalju poruke da im direktor Srbijagasa zabranjuje da dodju na sastanak”, ocenila je Mihajlović.


Mihajlović: Projekat Jadar može da donese prosperitet, uz poštovanje svih ekoloških zahteva

 Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da projekat “Jadar”, koji sprovodi kompanija “Rio Tinto” istražujući ležišta minerala jadarit u blizini Loznice, može da donese prosperitet Srbiji, ali samo ako se realizuje uz najviši nivo zaštite životne sredine i dobru komunikaciju sa gradjanima.Ona je za TV Hepi rekla da će u taj projekat, pored australijske kompanije “Rio Tinto”, biti uključeno više ministarstava, predstavnici Grada Loznice i Mačvanskog okruga.

“Verujem da ako svi sednemo zajedno i dogovorimo se, možemo da obezbedimo bolju budućnost za Srbiju korišćenjem minerala jadarita”, rekla je ona.

Govoreći o zabrinutosti gradjana za moguće efekte ovog projekta na životnu sredinu, Mihajlović je istakla da razume gradjane, jer zna kroz šta su prolazili zbog rudnika Zajača i ekoloških problema koje je pravio.  “Gradjani moraju da budu informisani o svemu i napravićemo i jedan mali tim koji će se time baviti, jer je važno da se objasni svaki korak, od tehnologija koje će se koristiti, do toga kako će čitav ovaj prostor izgledati”, rekla je ministarka.

Dodala je da je “Rio Tinto” ozbiljna kompanija, radi veliki broj istraživanja, a napravila je i pilot-postrojenje u Australiji kako bi proverili tehnologije koje bi koristili u Srbiji.

“Jadarit je novi mineral koji može da donese prosperitet, ali je važno da se sve uradi na ekološki održiv način. Ako znamo koliki je rast tržišta baterija za električne automobile, da je to budućnost, da imamo sirovinu, zašto da to ne uradimo, ali tako da sve bude u skladu sa ekološkim zahtevima”, istakla je Mihajlović i rekla kako smatra da bi i proizvodnja baterija za električne automobile trebalo da bude locirana u Srbiji.

Izvor: Beta

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *