Lideri WB6 u Deklaraciji: Zajedničko regionalno tržište korak ka članstvu u EU – Svet

Lideri Zapadnobalkanse šestorke (WB6) usvojili su danas na video-samitu deklaraciju o zajedničkom regionalnom tržištu u kojoj su naveli da njegovo uspostavljanje smatraju korakom ka članstvu ekonomija regiona u Evropskoj uniji.

Lideri WB6 u Deklaraciji: Zajedničko regionalno tržište korak ka članstvu u EU 1Foto: BETA/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE/MO)

U dokumentu „Deklaracija lidera Zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu, katalizator za dublju regionalnu ekonomsku integraciju i odskočna daska ka jedinstvenom tržištu EU“, lideri su naveli da su „čvrsto rešeni“ da njihove države postanu punopravne članice Unije.

„Danas je važna prekretnica za Zapadni Balkan. Mi, lideri Zapadnobalkanske šestorke, složili smo se da ojačamo ekonomsku saradnju u regionu razvijanjem zajedničkog regionalnog tržišta, zasnovanog na pravilima i standardima EU, kako bismo povećali atraktivnost i konkurentnost regiona i doveli ga bliže tržištu EU“, piše u Deklaraciji s video-samita čiji j domačin bila Bugarska u okviru Berlinskog procesa.

U dokumentu se navodi da bi koraci ka uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta trebalo da se odvijaju paralelno s ubrzanom integracijom i „postepenim ulaskom“ u jedinstveno tržište EU.

Akcioni plan za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta je zasnovan na četiri slobode: kretanja, roba, usluga, kapitala i ljudi, i „obogaćen oblastima trgovine, digitalizacije, investicija, inovacija i industrije“.

„Zapadnobalkanska šestorka se obavezuje na slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i ljudi, na povećanje mogućnosti za investiranje kroz usklađivanje investicionih politika sa standardima EU i najboljom međunarodnom praksom, na integraciju Zapadnog Balkana u panevropsko digitalno tržište i transformaciju industrijskih sektora“, navodi se u Deklaraciji.

U tektu piše da „veće regionalno tržište ima veliki potencijal za kompanije Zapadnobalkanske šestorke da se integrišu u evropske lance vrednosti i ojačaju svoju konkurentnost na evropskom i globalnom tržištu“.

Lideri Zapadnobalkanse šestorke obavezali su se da će u naredne četiri godine obezbediti fiksni širokopojasni pristup internetu za najmanje 95 odsto domaćinstava u svakoj ekonomiji i da će pokriti mrežom 5G najmanje jedan glavni regionalni koridor do kraja 2025. i ključne industrijske gradove u svakoj ekonomiji do kraja 2023. godine.

Obavezali su se i da će uspostaviti besplatan roming u regionu i da će smanjiti troškove rominga između Zapadnog Balkana i EU.

Između ostalog, obavezali su se i da će proširiti „zelene koridore“ na sve granične prelaze unutar regiona i između zemalja regiona i EU, i da će ubrzati sprovođenje mera za olakšavanje trgovine tako da trenutno vreme čekanja bude smanjeno na 70 odsto sadašnjeg.

Članice Zapadnobalkanske šestorke smanjiće u naredne četiri godine troškove platnog prometa unutar regiona i pripremiti se za pridruživanje jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA), navodi se u Deklaraciji.

Dodaje se da će podržati „regionalni inovacioni ekosistem“ radi njegovog uključivanja u evropske lance snabdevanja sa ciljem podsticanja regionalne digitalne transformacije.

Lideri su se obavezali i da će proširiti mrežu programa uzajamnog priznavanja na drugu robu i usluge, uključujući sertifikate i rezultate ispitivanja industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, profesionalne kvalifikacije, licence u turizmu, odabrane finansijske usluge i druge ključne sektore usluga.

Potpisivanjem Deklaracije, obavezali su se i da će primeniti slobodu kretanja za studente, istraživače i profesore i za pojedince na osnovu ličnih karata i da će ukloniti obavezu posedovanja radnih dozvola za međukompanijske transfere i pružaoce usluga.

Lideri u Deklaraciji pozdravljaju podršku EU, koja je predstavila Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, i navode da će ciljevi zajedničkog regionalnog tržišta u velikoj meri biti olakšani investicijama u proizvodne sektore i održivu infrastrukturu, predviđenim tim planom.

„Ogromna većina naših građana i kompanija pozdravlja regionalnu saradnju. Postignuća u oblastima trgovine, investicija, mobilnosti, energetike, transporta, digitalne infrastrukture i drugih sektora učinila su kontakte među ljudima i kompanijama u regionu lakšim i jeftinijim i stvorila mogućnosti koje bi bez toga ostale nedostižne našim građanima i preduzećima“, navodi se u Deklaraciji.

Lideri dodaju da korake ka zajedničkom regionalnom tržištu smatraju „važnim instrumentom za suočavanje sa srednjoročnim i dugoročnim efektima pandemije korona virusa“.

„Napredna tržišna integracija Zapadnobalkanske šestorke mogla bi regionu da donese dodatnih 6,7 odsto rasta bruto domaćeg proizvoda. Stoga smo čvrsto uvereni da će zajedničko regionalno tržište stvoriti nove mogućnosti za naše građane“, stoji u Deklaraciji.

Lideri navode da su „uvereni da snažan i napredan Zapadni Balkan predstavlja nezamenljiv doprinos evropskoj ekonomiji i bezbednosti“ i da pomaže oblikovanju budućnosti kontinenta.

„Zajedničko regionalno tržište predstavlja viziju prosperiteta za naše građane koji teže da uživaju iste slobode kao i državljani EU i dok se Zapadnobalkanska šestorka približava integraciji u Evropsku uniju“, piše u danas usvojenom dokumentu.

Uz predstavnike Zapadnobalkanske šestorke, na Samitu u Sofiji učestvovali su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, šef evropske diplomatije Žozep Borel, evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijer Hrvatske Andrej Plenković i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Premijeri Bugarske i Severne Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev, predsedavali su iz Sofije, dok su zbog pandemije korona virusa ostali učestvovali putem video-veze.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

Izvor: danas.rs

The post Lideri WB6 u Deklaraciji: Zajedničko regionalno tržište korak ka članstvu u EU – Svet appeared first on SANDZAKLIVE.COM – Najuticajniji portal u Sandžaku..

Izvor: Sandzaklive

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *