Ladjevac: Šangajska organizacija za saradnju – jedan od stubova svetkog poretka

Šangajska organizacija za saradnju uprkos relativno kratkom postojanju uspela je da se nametne kao jedan od najvažnijih stubova svetskog poretka, dok je njegova uloga kao multilateralnog mehanizma saradnje, koji daje značajan doprinos održavanju mira i stabilnosti, u evroazijskom regionu sve veća, ocenila je načelnica Centra za studije Pojasa i puta Instituta za medjunarodnu politiku i privredu Ivona Ladjevac.

U autorskom tekstu za Kinesku medijsku grupu (China Media Group CMG) Ladjevac je navela da je jednogodišnje predsedavanje Ruske Federacije Šangajskom organizacijom za saradnju sumirano na nedavnoj video konferenciji koja je okupila predsednike država i vlada zemalja članica, ali i zemalja posmatrača, pod predsedavanjem  predsednika Vladimira Putina.

Učesnici su u zajedničkoj deklaracij podvukli da se savremeni svet nalazi u fazi duboke transformacije koja sa sobom nosi povećane izazove i pretnje medjunarodnoj bezbednosti i postojećem sistemu medjudržavnih odnosa zasnovanom na poštovanju opšteprihvaćenih normi medjunarodnog prava.

Najveću opasnost, navodi se u tekstu. predstavlja negiranje značaja multilateralizma i politizacija svetskih ekonomskih veza. Iz ovoga proističe nepravovremeno i nepotpuno sprovodjenje reformi medjunarodnih organizacija zbog kojih ove organizacije gube na efikasnosti.

U želji da daju svoj doprinos borbi protiv pandemije koivida 19 koja je, po oceni Ladjević,  dodatno zakomplikovala već složenu situaciju, učesnici su usvojili Izjavu Saveta šefova država članica Šangajske Organizacije za saradnju o naporima zajedničkog reagovanja protiv nove infekcije koronavirusom.

Nesporno je da će Šangajska organizacija za saradnju, kao i prethodnih godina, raditi na suzbijanju širenja terorističke, separatističke i ekstremističke ideologije u svim oblicima, uključujući i digitalnu, navela je Ladjevac ali i istakla da “godina u kojoj živimo, opasnost koju je korona virus donela, zahteva od država članica da se odgovorno ponašaju, ali i da se, pre i posle svega, suprotstave pokušajima stigmatizacije koronavirusa”.

Zbog toga je neophodno da države članice unapredjuju medjunarodnu saradnju kako bi se suzbilo širenje pandemije, ali i uklone njene globalne političke i socijalno-ekonomske posledice, dodala je.

Na video konferenciji o posebnom značaju saradnje na razvijanju zajedničke strategije borbe protiv virusa korona, kao i razvijanju vakcine, govorili su i kineski predsednik Si Djinping, i ruski predsednik Vladimir Putin i obojica su istakla značaj multilateralizma u borbi protiv kovida-19, kao i da će obe zemlje pružiti neophodnu pomoć ne samo državama članicama, već svima kojima je neophodna, podseća CMG.

Izvor: Beta

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *