Jeremić: Zapadnom Balkanu mesto u EU ali je sada teško zamisliti proširenje

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da “nema nikakvog smisla” da se državama Zapadnog Balkana ne dozvoli da postanu deo evropske porodice, ali i dodao da je sada teško zamisliti proširenje EU na taj region.

“Evropa trenutno nije spremna da primi nove članice, i to proizvodi ozbiljne posledice u državama koje su ostale van EU. Srbija se recimo pretvorila u ‘hibridni režim’ i više se ne smatra demokratskom državom, što je ocena relevantnih medjunarodnih organizacija koje prate stanje demokratije u svetu, poput Fridom hausa”, rekao je Jeremić na predavanju studentima francuske škole medjunarodnih odnosa Sions Po u Parizu.

Jeremić je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspostavio poredak koji je “mešavina aktuelnog turskog, madjarskog i ruskog sistema upravljanja, od kojih je uzeo najgore elemente”.

“Srbija je država bez opozicije u parlamentu uz Belorusiju jedina u Evropi. Zemlja u kojoj je uspostaviljen hibridni režim i koja se može porediti samo sa Belorusijom sasvim sigurno nije na evropskom putu. Srbija se suočava sa velikim problemima u domenu korupcije, sprovodjenju zakona i poštovanju ljudskih prava, što je čini krajnje klimavim kandidatom za članstvo u EU”, rekao je Jeremić.

Ocenio je da EU trenutno ne pokazuje značajan interes za promenu stanja na Zapadnom Balkanu, što po njegovim rečima, odgovara drugim bitnim medjunarodnim akterima, pre svega Rusiji kojoj je u strateškom interesu da ne dodje do pune integracije regiona.

“S druge strane, fokus Amerike je u najvećoj meri usmeren na Aziju, ne na Evropu, a kamoli na Balkan. Kini, koja je novi igrač na našim prostorima, trenutno takodje ne odgovara širenje EU na Zapadni Balkan, jer industrija u koju ulaže u regionu ne mora da ispunjava stroge evropske standarde, a proizvodi se plasiraju u EU”, rekao je Jeremić.

Dodao je da je “teoretski u interesu” EU da završi proširenje i na Zapadni Balkan, ali i “da se čini da Unija region tretira kao branu od novih političkih i bezbednosnih zemljotresa na Bliskom istoku koji bi mogli da prouzrokuju porast ekstremizma i novi cunami izbeglica”.

“U tom slučaju, države Zapadnog Balkana bi bile iskorišćene kao veliki sabirni centar za migrante. Takvo stanje bi moglo da potraje sve dok se prašina ne slegne”, naveo je Jeremić.

Izvor: Beta

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *