Izvršitelji uteruju dugove stare i 20 godina: Dužnici će debelo platiti i nemar sudova

Milion predmeta o neplaćenim računima za komunalije ili TV pretplatu građani će plaćati sa višedecenijskom kamatom. Nadležni sudovi predali su javnim izvršiteljima gotovo milion izvršnih predmeta, od kojih su mnogi stari i po 15 i 20 godina, i mahom se odnose na komunalne usluge i TV pretplatu.

Izvršitelji će tako u naredne dvije godine od dužnika, pored osnovnog duga, naplaćivati i debelu zateznu kamatu na višedecenijska neisplaćena dugovanja po predmetima koje sudovi nisu riješavani usled preopterećenosti.

Bojana Stanković, portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji je najopterećeniji sud u izvršnoj materiji, potvrdila je za Kurir da su predmeti prosleđeni izvršiteljima:

– Prosleđeno je 4.573 predmeta po osnovu izvršne isprave i 22.266 predmeta po osnovu verodostojne isprave. U 2020. od ukupno 7.523 predmeta po osnovu izvršne isprave u radu je ostalo 2.022. U istoj godini, po osnovu verodostojne isprave ostalo je da se reši još 174.487 predmeta – rekla je ona. Jovan Ristić iz Efektive naglašava da ako je neko napravio dug, treba da ga plati, ali ne treba da plati astronomske kamate koje nisu nastale njegovom krivicom, već nekog ko je sprovodio izvršenje.

– Odgovornost je na sudovima koji nisu uradili svoj posao. Sada ceh njihovog nepostupanja po predmetima u izvršnom postupku treba da plate građani. To je kršenje prava na suđenje u razumnom roku – smatra on i dodaje da su na gubitku i poverilac i dužnik:

– Reprogram bi bio od riješenja da se ovaj problem ublaži i da se izađe u susret građanima da se skinu kamate sa starih predmeta i da plate samo ono što su dužni da plate.

IZvor Sandžak Danas /Kurir

Broj pregleda: 232

Izvor: Sandzakdanas

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *