Hong Kong: Ako izbegnete testiranje, možete završiti u zatvoru

U nedelju su u Hong Kongu započela obavezna testiranja na kovid 19 za visokorizične skupine građana.

Izvor: B92, index.hr

EPA-EFE/ JEROME FAVRE

EPA-EFE/ JEROME FAVRE

Onima koji odbiju testiranje preti i zatvorska kazna do šest meseci.

Postoji gradacija u kaznama pa se izbegavanje inicijalnog testiranja kažnjava novčanim iznosom od oko 257 američkih dolara. Svako sledeće odbijanje testiranja može doneti novčanu kaznu veću od 3000 američkih dolara ili šestomesečnu zatvorsku kaznu.

U subotu je vlada najavila nove mere koje bi trebale poslužiti u suzbijanju onoga što u Hong Kongu nazivaju četvrtim talasom širenja koronavirusa, a njima su zahvaćene visokorizične osobe i svi koji s njima dolaze u kontakt. Svaka takva osoba se mora testirati.

Prema novim pravilima lekari će moći da zatraže od pacijenata koji imaju simptome bolesti da se testiraju. Ovaj potez je posledica porasta broja uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom, kao i lokalnog širenja među ljudima koji su epidemiološki povezani.

Od ponedeljka će se ponovno na udaru mera naći uslužne delatnosti, koje su tek nedavno ponovno počele s normalnim radom.

Tako će barovi, klubovi i restorani morati da smanje kapacitet popunjenosti sa 75 na 50 odsto i neće moći da rade iza ponoći.

U barovima i klubovima će za jednim stolom moći da bude najviše dvoje ljudi, a u restoranima četvoro.

Turisti koji dolaze u Hong Kong, a ne stižu iz Kine, Makaua ili Tajvana, moraće da provedu dve nedelje u karantinu u hotelu.

Izvor:

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *