Dve trećine teško obolelih pati od dugoročnih posledica

Prema novoj kineskoj studiji, dve trećine teško obolelih od korona virusa i pola godine nakon infekcije pate od posledica bolesti. Nova studija sugeriše da su čak i oni koji su prebrodili infekciju i koji su zvanično izlečeni često sve samo ne zaista zdravi, prenosi “Dojče vele“.

Bolovi u mišićima, umor i psihičke smetnje poput anksioznosti i depresije najčešće su dugoročne posledice zaraze virusom SARS-CoV2, tvrdi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu “Lancet”.

Prema studiji, dve trećine pacijenata koji su bili na bolničkom lečenju zbog infekcije korona virusom i šest meseci nakon što su preležali bolest imaju više simptoma koji ukazuju na njene posledice.

Naučnici su posmatrali 1.733 inficirana pacijenta, koji su otpušteni iz Bolnice “Đinjintan” u kineskom Vuhanu, gde je navodno izbila zaraza korona virusom, od 7. januara do 29. maja 2020. godine.

Foto: ANDY WONG / Tanjug/AP

Prosečna starost ispitanika bila je 57 godina, 52 procenta su bili muškarci, a 48 procenata žene. Najveći broj pacijenata (1.172) zavisio je od dodatnog snabdevanja kiseonikom.

Pacijenti su još jednom pregledani u periodu od juna do septembra prošle godine. Naučnici su pomoću upitnika, laboratorijskih testova i testova opterećenja otkrili kod 76 odsto ispitanika najmanje jedan simptom koji prati pacijente nakon preležane bolesti.

Umor i slabost u mišićima prijavilo je 63 odsto pacijenata, 26 procenata ima problema sa snom, a 23 pocenta pati od anksioznosti ili depresije. Naučnici su došli do saznanja da žene više pate od psihičkih posledica nego muškarci.

Foto: ANDY WONG / Tanjug/AP

Laboratorijski nalazi su pritom pokazali da je kod 13 odsto pacijenata, kod kojih su bubrezi tokom boravka u bolnici funkiconisali normalno, naknadni pregled pokazao smanjenu funkciju bubrega. Kod posebno teško obolelih pacijenata mesecima kasnije uočena je smanjena funkcija rada pluća sa otežanim snabdevanjem tela kiseonikom.

Rad kineskih naučnika poklapa se sa rezultatima dosadašnjih studija o dugoročnim posledicama kovida-19, ali naučnici uprkos tome upozoravaju na neke propuste u ovoj studiji, na primer da je u grupi koja je posmatrana bio relativno mali udeo ispitanika sa hroničnim bolestima pluća i srca, kao i da u studiji nisu u uzeti u obzir pacijenti sa lakšim simptomima bolesti.

– Ova činjenica može dati pogrešnu sliku o broju onih koji pate od dugoročnih posledica kovida-19“- kaže Jerdis Fromhold, načelnica odeljenja za respiratorne bolesti i alergije u klinici MEDIAN u Hajligendamu.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija

Ona ukazuje na to da pored pacijenata koji infekciju skoro i ne primete i onih koji završe na intezivnoj nezi, postoji još jedna grupa, a to su pacijenti koji dožive blaži tok bolesti, možda samo nakratko budu u bolnici i onda nakon jednog do tri meseca dobiju simptome.

I Fromhold, kao i kineski lekari, govori o osećanju umora i slabosti mišića kao kasnim posledicama infekcije.

Ali, i pacijenti sa neurološkim problemima, bolovima u zglobovima i gubljenjem kose javljaju se doktorki Fromhold. Ljudi su pre svega ekstremno nesigurni, jer ne razumeju šta se s njima zapravo događa.

– Ljudi, koji su imali blaži tok bolesti i naknadno počnu da pate od posledica infekcije, često ne znaju kome da se obrate – kaže Fromhold.

Ona ističe da je upravo zato veoma važno da se objasni koji simptomi mogu da se jave.

Izvor: blic.rs

The post Dve trećine teško obolelih pati od dugoročnih posledica appeared first on SANDZAKLIVE.COM – Najuticajniji portal u Sandžaku..

Izvor: Sandzaklive

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *