Dr Seada Porović: Počela primena antigenskih testova u Kovid ambulanti DZ Prijepolje

Usled povećanog broja prijema pacijenata sa simptomima sličnim korona virusu, a u cilju brže i efikasnije dijagnostike, u Kovid ambulanti Doma zdravlja Prijepolje započeo je novi način testiranja takozvanim antigenskim testovima. Rade se na licu mjesta, a rezultati se dobijaju u roku od 15 minuta do pola sata.

Prema riječima direktora Doma zdravlja dr Seada Porović tokom jučerašnjeg dana u kovid ambulanti Doma zdravlja u Prijepolju obavljen je 81 pregled. Od tog broja 36 pacijenata je došlo prvi put, dok je njih 45 obavilo kontrolni pregled.

U cilju što brže i efikasnije dijagnostike u prijepoljskoj Kovid ambulanti od pre nekoliko dana počela je primena antigenskih testova, koji se, kao i PSR testovi, rade uzimanjem brisa iz nosa, jer ovaj test detektuje prisustvo antigena virusa u samoj nosnoj sluznici. Zbog svoje visoke senzitivnosti, preciznost brzih antigentskih testova je 96 do 97 odsto, a rezultati se dobijaju maksimalno za pola sata.

Ukoliko se antigenskim testom potvrdi prisustvo virusa, onda nema potrebe za PSR testom, koji ima isti značaj i osoba se smatra obolelom. Međutim, u slučaju postojanja simptoma i negativnog rezultata antigenskog testa neophodno je izvršiti i PSR testiranje.

Ovi testovi mogu da dokažu prisustvo korona virusa i dva dana pre pojave simptoma, ali i tri dana nakon pojave simptoma, ističe dr Porović što znači da će prisustvo virusa moći da se registruje pre razvijanja teške kliničke slike, a to će u znatnoj mjeri pomoći kako pacijentima, tako i samim lekarima.

Izvor Forum.info / A. Minić

Broj pregleda: 123

Izvor: Sandzakdanas

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *