Đerlek pohvalio Pazarce što se pridržavaju mjera!

Preporuka svim PCR pozitivnim pacijentima iz Novog Pazara i okoline je da se redovno javljaju u Covid ambulante iako su asimptomatski, a odatle ljekari mogu da ih upute na trijažu u Opštu bolnicu u Novom Pazaru, kaže za Kurir dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Ovo je preporuka lokalnih kriznih štabova, koja je, kako navodi, uslijedila na preporuku Ministarstva zdravlja jer se broj PCR pozitivnih pacijenata u drugoj polovini oktobra i prvoj polovini novembra povećao za 150 odsto.

“Da se PCR pozitivni koji su asimptomatski slučajevi, a kojima je propisana kućna izolacija, ne bi šetali gradom kako nam se iz Zavoda za javno zdravlje žale, a i da nam se ne bi ponovila situacija iz juna i jula, kada smo imali eksploziju korone i optuže da mnogi građani sami kupiju lijekove i plaćaju infuzije, da kao država ne brine o njima, sada svaki oboljeli od COVID-19 preporučeno je da se javi u Covid ambulantu, gdje će mu biti urađene laboratorijske analize i rendgen pluća. Pa ako ljekar procijeni da je za bolnicu, ide u trijažni centar novopazarske bolnice.

To je posebno važno i zato što je mentalitet tamošnjeg naroda takav da je sramota imati koronu, pa su mnogi trpjeli, krili se po kućama i sami liječili, a onda su u terminalnoj fazi dolazili u bolnicu, kad im više nije bilo pomoći”, naveo je Đerlek i dodao da se sada pojedini građani bune što država previše brine o njihovom zdravlju:

“Prvo nas kritikuju što sami kupuju lijekove i infuzije a sada nas kritikuju što smo kao Ministarstvo zdravlja obezbijedili sve uslove za njihovo liječenje. Odlučite se šta želite. Sreća što je to manja grupa ispolitizovanih ljudi, a želim da pohvalum moje Pazarce koji su vrlo svjesni opasnosti koje nam donosi COVID-19 i pridržavaju se epidemioloških mjera.

On je naveo i da je novo žarište Raška, a da je sve krenulo s Kopaonika.

“Od 27 PCR testiranih u Raški, čak 17 njih je pozitivnih. Sve je krenulo od žurki i turista s Kopaonik, gdje je počela skijaška sezona na nekim stazama s vještačkim snijegom. Ali, imali smo i svadbi od po 100-200 ljudi. Zato se i povećao broj hospitalizovanih, pa u bolnici u Novom Pazaru imamo 12 pacijenta iz Raške, sedam iz Novog Pazara, tri iz Tutina, i po jednog iz Leposavića i Požarevca. Dva pacijenta su na respiratoru, tri na kiseoniku”, kaže Đerlek.

Izvor: Kurir.rs

Broj pregleda: 221

Izvor: Sandzakdanas

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *