Đerlek otkriva sve o vakcinaciji / Ko će i kada primiti prve vakcine

Predsjednik Nacionalnog koorordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida-19 Mirsad Đerlek izjavio je danas da su korisnici domova prioritetni za vakcinaciju kako bi se smanjio pritisak na bolnice, u kojima su teški slučajevi najčešći među starijom populacijom.

Vrlo brzo očekuje se još oko 20.000 doza vakcina, dodaje Đerlek.

On je za RTS rekao da se kostur usvojenog plana imunizacije, koji je izradio i predložio Institut “Batut”, neće mijenjati, ali da je teško predvideti šta nas čeka.

– Plan je dinamičan i biće elastičan, tako da ćemo moći u zavisnosti od trenutka i količine vakcina, da mijenjamo neke planove i prioritete – istakao je Đerlek.

U prvoj fazi – starački domovi i zdravstveni radnici

Naveo je da će u prvoj fazi vakcine primiti zdravstveni radnici i korisnici staračkih domova. Prema njegovim riječima, vakcine će prvo otići u veće domove u kojima može doći do većeg broj zaraženih koronavirusom.

Đerlek je rekao da je neophodna dodatna obuka medicinskih radnika koji će aplicirati vakcinu.

– U jednoj bočici ima pet doza, potrebno je stručno rastvoriti doze u jednom špricu od 1,8 mililitara fiziološkog rastvora, to se mora potrošiti u narednih šest sati, a kad doza izađe sa -70 stepeni, mora se potrošiti za pet dana. To nije komplikovano, ali neophodna je stručna obuka zdravstvenih radnika koji će imunizaciju obavljati na terenu – rekao je Đerlek.

Potpisan ugovor na 1,8 miliona doza

Dodao je da je sa “Fajzerom” potpisan ugovor na 1,8 miliona doza, koje ce stizati kvartalno.

– Juče je došlo 4.875 doza, ALIMS je dao dozvolu za oko 24.000 doza, doći će još 20.000 vrlo brzo – rekao je Đerlek dodajući da će još 340.000 doza stici u januaru.

“Sistem ce izržati iako je treći talas vrlo jak”

Đerlek je rekao da koronavirus i dalje uzima danak i izuzetno ozbiljno napada zdravstveni sistem Srbije. Pozitivno je, kaže, da imamo smanjen broj novooboljelih, ali je broj hospitalizovanih dosta veliki.

– Zbog toga sporo ide pad jer smo dostigli dosta visok nivo brojki – rekao je Đerlek, dodajući da je i dalje veći broj prijema veći nego broj otpusta u bolnicama.

Juce je, napominje, bilo ukupno oko 5.000 pregleda, od kojih je oko 2.300 prvih. Istice da je zdravstveni sistem prenapregnut, ali da je “pravi spas” otvaranje bolnica u Batajnici i Kruševcu.

– Oni koji su priželjkivali krah sistema, moram da ih razočaram, sistem će izržati iako je treći talas vrlo jak – rekao je Đerlek.

Izvor: Blic

Broj pregleda: 121

Izvor: Sandzakdanas

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *