CLS: Gradska uprava jedan od najvećih zagadjivača u Beogradu

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) pozvao je danas Gradsku upravu Beograda da se što pre priključi na daljinsko grejanje, ili da predje na druge prihvatljive načine grejanja i tako prestane da zagadjuje vazduh i narušavaja zdravlje gradjana.

CLS je u saopštenju ocenio da je Gradska uprava Beograda jedan od najvećih zagadjivača vazduha u glavnom gradu, jer se njihove centralne zgrade u ulicama Kraljice Marije broj 1 i 27. marta 43-45 greju na individualne kotlarnice na mazut.

“Gradska uprava već tri godine krši Rešenje Sekretarijata za zaštitu životne sredine kojim je naložena zabrana rada tih kotlarnica, jer emituju opasne materije, pre svega sumporne i azotne okside”, navodi se u saopštenju.

Iz CLS su upozorili da sumporni i azotni oksidi oštećuju pluća, pa time Gradska uprava na ovaj način dodatno doprinosi urušavanju imunog sistema gradjana, a dovodi ih u povećani zdravstveni rizik tokom pandemije korona virusa.

“Da stvar bude gora, i druge zgrade Grada koriste istu vrstu kotlarnica, kao na primer Zavod za zaštitu spomenika kulture, Gradski centar za fizičku kulturu ili Kuća legata”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *