Bosanski imami u Beču: “Terorizam nema religiju“

Muslimanska zajednica je nakon terorističkog napada u Beču i dalje pod utiskom.

I bosanski imami u glavnom gradu Austrije iza sebe su ostavili neprospavanu noć. Glas imama Salima Mujkanovića, koji je također i glasnogovornik Islamkog centra u Beču, zvuči zabrinuto i potrešeno. „Kada sam upalio televizor, odmah mi je bilo jasno šta se događa u našem gradu. Molio sam se da izvršitelj nije neko, ko se poziva na islam“, sjeća se Mujkanović. U islamskom centru u Beču se osjeća atmosfera zabrinutosti i potrešenosti.

„Ja, kao roditelj, imao sam tešku noć. Moja djeca su isto potrešena. Naše misli su sa žrtvama i njihovim porodicama“, kazao je Mujkanović, u našem telefonskom razgovoru, piše austrijski portal Kosmo.

Zašto je On pušten iz zatvora?

Mujkanović i bosanski teolog Ishak Ahmetović pokazali su veliku zainteresovanost da se u budućnosti pokrenu projekti deradikalizacije i sprečavanja (ne)djela radikalnih ekstremista.
„Islam nas uči da onaj ko ubije jednog čovjeka, kao da je cijelo čovječanstvo poubijao. Ove riječi bi trebale biti dovoljne, da se shvati, da se u ovom slučaju radilo o jednom fanatiku“, objašnjava vidno potršeni Ahmetović.

„Moramo zajedno ispitati pozadinu ovog slučaja i započeti dialog, pun respekta, i rasvjetliti fenomen radikalizacije omladine, bez da tim potezom bacamo krivicu na jednu vjeru i vjernike“, rekao je Mujkanović, imam Islamskog centra u Beču, koji se već godinama bavi deradikalizacijom.

Činjenica da je mladi atentator pušten iz zatvora, otvara za Ahmetovića puno pitanja. „Radi se o osobi koja je u decembru 2019. puštena iz zatvora, uprkos tragovima ekstremizma u dosijeu. Zašto je pušten?“, upitao je teolog Ishak Ahmetović za Kosmo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova mora početi sa dijalogom

I Ahmetović i Mujkanović su kazali, da uprkos širokoj lapezi poznanstava, ovog momka niko nije poznavao. „Takvi ljudi se ne sastaju u „normalnim“ džamijama, već izgrađuju svoj mali svijet, zidan po šemama gledanim na video-snimcima Isila i nasilnim parolama sa interneta. Moramo naći put da uputimo ovu omladinu i tako stvorimo mirnu zajednicu“ reče Mujkanović.

Sa političarima se već vodi dijalog, oni redovno posjećuju Islamski centar u Beču. „Definitivno, sve strane moraju više uraditi“, dodaje Mujkanović.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova bi trebalo da se sastane sa odgovornim iz muslimaske zajednice, da zajedno dogovore strategiju. Zajedno možemo spriječiti da se slike od jučer ponove“ ubijeđen je Ahmetović.

“Zajedno se treba raditi na pronalaženju dobre strategije za deradikalizaciju”, ističe Mujkanović.

„Terorizam je neprijatelj svih nas“

Dugogodišnji vjeroučitelj Ahmetović ističe da se treba boriti „protiv svih ekstremista“. Prije nekoliko godina se desio slučaj sa desničarskim radikalom u Norveškoj, a onda su uslijedili Christchurch i Novi Zeland. Sada se to desilo u Beču, ovaj put je izvršitelj musliman. Moramo istovremeno i zajedno stati na put svim ekstremistima. Samo zajedno, kao zajednica možemo naći pravi put“, tvrdi ovaj teolog, koji je u bosansko-muslimanskom društvu poznat kao organizator odlaska na hadž i umru. Ahmetović je završio islamsku teologiju na Islamskom internacionalnom univerzitetu u Medini, u Saudijskoj Arabiji.

Pohvala Kurzu

Ahmetović je pored kritika imao i pohvale povodom obraćanja austrijskog premijera Sabastijana Kurza. „Dobro je, da je Kurz razjasnio, da islam sam po sebi, nema veze sa terorisitičkim napadom. Zahvalni smo mu na ovim riječima“, zaključio je Ahmetović.

Izvor:saff.ba

The post Bosanski imami u Beču: “Terorizam nema religiju“ appeared first on SANDZAKLIVE.COM – Najuticajniji portal u Sandžaku..

Izvor: Sandzaklive

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *