“Bajden u prednosti među onima koji su već glasali”; “Srpski glas je važan glas”

Šef predstavništva Republike Srpske u Americi Obrad Kesić kaže da atmosfera na biračkim mestima u SAD zavisi od toga gde se nalaze, a da su rezultati neizvesni.

Izvor: B92, prva

Foto: Depositphotos/GrinPhoto.jpg

Foto: Depositphotos/GrinPhoto.jpg

Kako kaže, analitičari smatraju da je izborna trka neizvesna i da se mora čekati da se prebroje svi glasovi.

Ističe da je na Floridi Bajden u prednosti od oko 100.000 glasova, ali da se danas očekuje obrnuto – da će Tramp imati veliku prednost i da će se tri prema jedan glasači danas opredeljivati za Trampa.

“Ja sam glasao u državi Virdžiniji i bilo je prazno. Sve sam završio ispod pet minuta. Toliko mi je trebalo da glasam. Ali to je zato što ja živim u opštini gde su većinom glasači demokrate i oni su već glasali”, kazao je Kesić.

Navodi da su biračka mesta u mnogim gradovima u velikoj meri prazna, jer su ljudi ranije glasali.

“Ovde govore da su glasači koji su već glasali u velikoj meri podržali Džo Bajdena i da je on imao prednost među tim glasači koji su glasali preko pošte ili koji su iskoristi svoje pravo da glasaju ranije na raznim izbornim mestima”, objašnjava on.

Kako kaže, na Floridi Bajden je u prednosti od oko 100.000 glasova.

Dodaje da se danas očekuje obrnuto – da će Tramp imati veliku prednost i da će se tri prema jedan glasači danas opredeljivati za Trampa.

“Zbog toga onda analitičari gledaju da je ovo neizvesno i da se mora čekati da se prebroje svi glasovi… Sistem elektroskih glasova omogućava da one države koje nisu jasno opredeljene za kandidata republikanaca ili demokrata – oni odlučuju na svakim predsedničkim izborima. Zato one dobijaju na težini” naveo je on.

Podseća da su Tramp i Bajedn poslednje dane kampanje proveli u tim državama, među kojima su Ohajo, Pensilvanija, Florida, Arizona, Nevada, Severena Karolina.

Ističe da u njima žive i Srbi žive u značajnom broju, te da je u tom kontekstu srpski glas važan glas i da su se zato obe kampanje potrudile da ga pridobiju.

On kaže da ako bude “tesno” kao i 2016. godine, onda će srpski glas imati veliki značaj.

“Znamo da Srbi koji su nacionalno orijentisani u velikoj meri u SAD glasaju za predsednika Trampa. U tom kontekstu taj glasački blok je mnogo značajan”, kazao je on.

Rezultate, kako navodi, možemo očekivati večeras, ako velika pobeda nekog od kanidata.

“Ali mislim ćemo čekati danima i možda i nedeljama ako se uključe sudovi. Obe ekipe su pripremile pravne timove, do danas je podneto 400 primedbi, ako sudovi odlučuju konačni rezultat nećemo imati uskoro”, zaključio je Kesić.

Izvor:

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *